Hogyan készülj velünk a forgatásra?

Ahogy építés előtt egy ácsnak is szüksége van tervezésre, hogy a kalapácsnak minden előnyét ki tudja használni, nekünk is fontos, hogy minél jobban megismerjük a problémáid, hogy segítsük a céljaid elérését.

Gondold át alaposan

Már a videó forgatókönyv tervezés előtt pontosan meg kell határozni a célodat a videóval. Ehhez a megfelelő kérdéseket kell feltenni, például azt, hogy - "Milyen problémáid fogja megoldani a videó?" Talán több emberhez szeretnél eljutni a vállalkozásoddal - brandépítés. Talán vagy egy kiváló kulcsterméked, amit szeretnél eljuttatni a célcsoportodhoz.

Fontos az is, hogy a videó tervezés nem ott érv véget, hogy velünk elkészítteted, mert ez még csak a kezdet. Utána be kell illeszteni az értékesítési tölcséred megfelelő helyére (landing oldal, YouTube csatorna, kampányok). Sokan csak megosztják valahol az elkészült videót, és magára hagyják. Így lesz a legkevésbé eredményes. Az elkészült videó felhasználására kell Neked egy stratégia.

Ez a legfontosabb rész, mert ha nem jól pozícionáljuk a videót, azzal valójában veszteséget termelünk. Tehát milyen kérdéseket gondolj át?

 • Népszerűsíteni szeretnéd a szolgáltatásodat?
 • Népszerűsíteni akarod a terméked?
 • Brandépítés / erősítés a cél?
 • Meg akarod mutatni egy szolgáltatásod folyamatait?

Erre az információra lesz szükségünk első lépésben.

Ki vagy Te?

Minden vállalkozásnak van egy sablon válasza erre. Mi szeretnénk ennél mélyebben megismerni a vállalkozásod, hogy a videó pontosan azt a szemléletet tükrözze, amit a vállalkozás képvisel. Fontos tudunk milyen értékeket képviselsz. Ez érezhető lesz a videóhoz tartozó zene kiválasztásán, a képi világon, a vágás ritmusán stb.

Ezek már nagyon unalmasak lehetnek Neked, de számunkra ez olyan a munkánkhoz, mit áramellátás a kamerának. Enélkül nem megy.

Ki a célközönséged?

Oké, már kap áramot a kamera, bekapcsolhatjuk, de mielőtt elindítjuk, kell még egy dolog, ami nélkül nincs kép.

Ez a fény. A fény a mi esetünkben a célközönség meghatározása. Kire vetüljön a fény, kikel akarunk megszólítani? Minden célcsoporthoz más módon kell beszélni és más más csatornákon lehet őket elérni. Fontos tehát, hogy mindenképpen ismerjük a célcsoportodat.

Brief írás

Amint megismertük a cégedet és a feladatot, elkezdünk dolgozni a briefen. Ez tartalmazza majd az összes fontos információt a forgatással kapcsolatban. Meg fogjuk Veled osztani és arra kérünk, hogy Te is vedd olyan komolyan, mint mi. A brief felelős azért, hogy mind a két fél számára kiderüljön a pontos feladat. Látszani fog benne, ha valamit félreértettünk, ebben az esetben bele tudsz írni, vagy át tudjuk beszélni, pontosítani.

Nagyon fontos, mert a forgatókönyvhöz és a forgatási technikai tervhez is a brief adja az alapot, abból készül el. A forgatási napon ezekből fogunk dolgozni. És akkor forogjon a kamera végre.

Látás Hónapja promo

A forgatási nap szent

Itt szokott lenni a legtöbb kényelmetlenség. Sajnos sokan nem kezelik kellőkomolysággal az előkészületeket (értjük, mert fárasztó, unalmas és időrabló), és a forgatási napon, a helyszíni inspiratív ötleteivel kockáztatja a film/videó sikerességét.

Pedig a valóság az, hogy a brief fontosabb, mint a forgatási nap. A brief megszületése alatt lesz az ötletből "valóság", ott teremtjük meg a videót. A forgatási napon már "csak" az előre megírt terv alapján követjük a saját utasításainkat. Ez garantálja azt, hogy minden nyersanyag elkészül ahhoz, amit közösen megálmodtunk.

Amikor forgatás közben jön a kérés, hogy "Vegyük fel ezt", "Vegyük fel azt", akkor kilépünk a megtervezett munkafolyamatból és olyan jelenetek készülnek el, amiket nem terveztünk. Ennek a veszélyei a következő:

 • Elcsúszunk az idővel (timing terv) és akkor többe kerül a stáb (statiszta, a sminkes, az operatőr a gyártásvezető, stb..)
 • Lehet, hogy az ad-hoc jelenetet nem tudjuk beilleszteni a megfelelő koncepcióba, de legalábbis a helyszínen kell átgondolni, aminek az eredménye az első pont: timing és drágulás.
 • A forgatási terv úgy áll össze, hogy a technikai átállásból minél kevesebb legyen, ami időt takarít meg. Adott esetben technikai átállásra is szükség van, ha hirtelen jelenet esik be. Például egy új beszélgetés, amikor már vágóképezünk, akkor vissza kell tenni a csiptetős mikrofont, a kamera beállításait át kell állítani, stb.. a technikai átállás is időbe telik: timing csúszás és drágulás lehet a vége.
 • Ha több olyan jelenet kerül be, amit nem terveztünk meg, akkor az utómunka során kell kitalálni, hogy hova "fér" be, hol néz ki jól, hogy nem rontja el a koncepciót, megfelel-e az üzenetnek stb.. ezzel az utómunka költségei nőnek meg feleslegesen.

Összefoglalva, ha eltérünk a tervtől, az biztosan valamilyen módon több időt, és több költséget fog jelenteni.

Extra jelenetek

Van jó hír is. Amikor egy jelenetet megtervezünk, akkor lehet, hogy az íróasztal mögött 2 beállítást terveztünk, de a jelenet közben kiderülhet számunkra, hogy szükség lenne még egy extra beállításra, pl egy szűkebb, vagy tágabb képkivágásra, esetleg másik szemszöget válaszunk, ami előnyösebb, jobban elmeséli a mondanivalónkat.

Ez azért más, mert a meglévő tervünket fejlesztjük, amivel hozzájárulunk a történetünk elmeséléséhez. Valamint a vágónak is több lehetősége van a történetmesélés javítására.

Összefoglalva

Minél több évet töltök el ebben a szakmában, annál pontosabban látom, hogy milyen sok a hasonlóság az IT-val és gyakorlatilag ez mindenhol igaz lesz, hogy: tervezz, tervezz, tervezz és valósítsd meg.

 1. Határozzuk meg, hogy mi jelenti számodra az értéket a videókban
 2. Megtervezzük a videógyártás folyamatát a breftől a finalcut-ig
 3. Segítünk - ha kell - a videó megosztási stratégiájának kidolgozásában
 4. Egy videó nem mindig elég, megtervezhetjük a gyártási és megosztási folyamatot is
 5. A megvalósítás során folyamatosan optimalizálunk, és a felszabadult időforrásokat a videók további tökéletesítésére fordítjuk
 6. Utolsó lépésként tovább fejlesztjük a videó értéket, a gyártást és a megosztást.

Ha szeretnél árajánlatot kérni, kérlek töltsd ki ezt íz űrlapot.

Árajánlatot szeretnék kérni

Árajánlat kérés új videós projektek gyártásához.

Név(Kötelező)
Milyen típusú videót szeretne?(Kötelező)
Kérlek, hogy mondd el, hogy mik az eddigi elképzelések a videós projekttel kapcsolatban. Minél részletesebb a leírás, annál gyorsabban tudok segíteni.
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

aces alkalmazottból vállalkozó colorist esettanulmány videó film finalcut h264 h265 lnkedIn videó marketing videó mennyibe kerül egy videó mozgóképipar profi videókészítés reklámfilm színezés toborzó videó utómunka videó videógyártás videó gyártás videó készítés videókészítés videó marketing videósorozat videó ára videó átadás youtube algoritmus

Build by PixelDesigns
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram