Videó gyártás -Mennyibe kerül egy videó?

Első és legfontosabb kérdés lehet, hogy mi az ára egy videónak a Budacsik Media Solution-nél? Erre a kérdésre próbálok a lehető legpontosabb választ adni ebben a bejegyzésben.

01. Videó gyártás - előkészítés

Az előzetes megbeszélések és egyeztetések alapján elkészül egy koncepció, majd az árajánlat. Ennek elfogadása után pedig (ha szükséges) a forgatókönyv, snittlista és a technikai forgatókönyv. A forgatókönyvet kaphatom készen (néha brief), vagy én írom meg. Ennek a díját tartalmazza az árajánlatom, tehát külön nem számolok fel érte díjat.

Szükség van helyszínre, illetve szereplőkre is. Ha külsős szereplőt kell hozni, akkor neki is van mindig napidíja. A pedig helyszín sokszor maga a videó témája, a megbízó székhelye vagy telephelye, így az adott. Ellenkező esetben itt is napi bérleti díjjal lehet számolni, mint pl videó stúdió használat.

02. Forgatás

Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K
Blackmagic Pocket Cinema Camera + Tilta follow focus

A forgatásokat napidíjban állapítom meg. Ez átlagosan 80e Ft / nap, ami tartalmazza a forgatáshoz szükséges technikai felszerelést, tartalmazza az operatőri díjat és a kiszállás díját. Két kamerás forgatás esetén a napidíj + 20e Ft. Egy forgatási nap maximum 12 óra. A napidíj magában foglalja a a tervezést (igényfelmérés, forgatókönyv), és az előkészületet (szereplők, helyszínek keresése), valamint minden technikai követelményt is, mint pl.: kameratesztek, akku töltés, stb..

fitness képkocka
Victory Fitness - filmkocka

Forgatásra és terepszemlére 60 Ft / km díjat számolok.

03. Post production

Blackmagic
Blackmagic DaVinci Resolve Studio + Speed Editor

Az utómunka összetett folyamat és több lépésből áll. Átlagosan 20-35 óra, vagy 2-3 nap az utómunka, ami  100e - 150e Ft. Ez teljes mértékben a koncepciótól függ. Igény esetén például külön történik a color (színezés) munkafolyamat is. Utómunka folyamat a DaVinci Resolve Studio legfrissebb verziójával + DaVinci Resolve Speed Editorral történik.

Az utómunka általános lépései

  • adatmentés
  • transcode, proxy fileok elkészítése (gyorsabb editálás)
  • snittek válogatása (hasznos anyag kiválogatása)
  • vágás
  • hangok szerkesztése, sfx (atmoszféra, zörejek, effektek)
  • jogtiszta zene
  • expozíció korrekció (color correction)
  • fényelés, színvilág kialakítása (color grading)
  • feliratozás, logó elhelyezés
  • magas minőségű export, általában online felületekre (h.264)

04. Videó marketing

Figyelembe véve az ügyfél igényeket, végig kísérem az elkészült videók életútját a tervezéstől a gyártáson át egészen a publikálásig.

Kiegészítő szolgáltatásként segítek az elkészült videók közösségi
médiában való terjesztésében gyakorlati tippekkel, SEO tanácsokkal, vagy akár a teljes folyamat elvégzésével. Ezek a csatornák: Facebook, Instagram, YouTube és Google Cégem.

Továbbá, igény esetén, ill. grafikus hiányában szívesen elkészítem a videók borítóképét is.

Tehát mennyi?

Egy egyszerűsített feladatottal számolva, 1-napos forgatással, 1 vágattal (végeredmény) átlagosan 

180,000 - 270,000 Ft 

között jön ki egy videó elkészítése. A végeredményt a megrendelői igény erősen befolyásolja.

Fitness képkocka
Fitness film képkocka

Az elkészült videó hossza

Jellemzően 1 - 3 perces videóhoz is ugyan azok a munkálatok szükségesek. Tehát ebben nincs igazán különbség. A videó témája, és stílusa meghatározza a vágást és a színvilágot, ami így lehet egészen extrém is, vagy nagyon egyszerű. Ezek a minimum árak, amikkel lehet számolni, az eredmény és minőség pedig a referenciáim közt található.

Web-sorozatok készítése

Gyakran készítek web-sorozatokat is, amikor egy forgatási napon felveszünk 6-10 részt is egyszerre. Ilyenkor kialakítunk a videóknak egy közös sémát/arculatot, aminek a része a cég logó, egy új intró, és a grafikai elemek is.

YouTube-ra készülnek általában a web-sorozatok, és adott cég szeretné megmutatni a termékeit vagy a szolgáltatásait. Ilyen a Beerselection vagy az RS Ablak YouTube csatornája is. A web-sorozatokról részletesen egy másik posztban olvashatsz.

Nézd meg a munkáim, és ha tetszenek, dolgozzunk együtt. Keress meg bátran, vagy töltsd ki a lap alján található ajánlatkérő formot.

Vállalkozóként rendszeres kiadásaim is vannak (adók, kamara, zenei licenszek, vágószoftver, könyvelő), amit szintén tartalmaz ez az ár. Tehát teljesen fehéren dolgozom! Ha mindent együtt nézünk, ezek nagyon kivételes és kiváló árak. 

Videó minőség

Nagyon sok rossz minőségű, vagy unalmas videó kering a neten. Ha ezt egy cég teszi ki magáról, arról azonnal rossz véleményt alkotnak a nézők. A jó videót tovább tart elkészíteni, költségesebb is, de tovább marad életben, és megtérül a befektetés. Egy gyenge minőségű videó gyakran csak rombolja a vállalkozás külső megítélését.

Remélem, hogy ez a rövid, de lényegretörő írásom segít sokaknak eligazodni. 

Videó készítés árajánlat

Árajánlat kérés új videós projektek gyártásához.
Név(Required)
Milyen típusú videót szeretne?(Required)
Videó(k) felhasználási területei(Required)
Kérlek, hogy jelöld be, hogy melyik platformra szánod a projektet
Kérlek, hogy mond el, hogy mik az eddigi elképzelések a videóprojekttel kapcsolatban
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
Build by PixelDesigns
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram