YouTube algoritmus

A YouTube videós platform a Google mellett a másik legerősebb keresővé vált. Ha szerelni, zenét hallgatni, politizálni, vásárolni, tanulni szeretnél valamit, ott keresel. Ezért fontos, hogy vállalkozóként is jelenj meg ezen a platformon, méghozzá a lehető legjobb minőségben. Minőség tartalmilag és képileg is. Ez kell ugyanis ahhoz, hogy a YouTube algoritmus a jó barátod legyen.

Amire szükség lesz az eredményhez: jó tartalom, jó minőség, YouTube SEO.


Mi az a YouTube algoritmus?

A YouTube algoritmus egyik feladata, hogy - ha jónak találja a videót, amiről nem kattintanak el a felhasználók, tehát nagy arányban végignézik - olyan embereknek ajánlja, akiknek ugyanaz vagy hasonló az érdeklődési körük

Hogy erre képes legyen, adatokat gyűjt a videóról, és azok alapján dönt. Cím, leírás és indexkép a 3 elsődleges adatforrása az algoritmusnak, hogy eldöntse, miről szól a videó. Szintén nagyon fontos adat, hogy a nézőknek mennyire tetszik a videó. A YouTube olyan videókat szeretne ajánlani a nézőinek, amik jó tartalmak, hogy a nézők ott maradjanak.

A YouTube algoritmus azt is megvizsgálja, hogy mekkora részt néznek meg a videóból, rákattintanak-e a “Tetszik” vagy “Nem tetszik” ikonra, és hány megjegyzés érkezik a videóhoz. Ezek a minőségi mutatók.

Megnézi, hogy a megtekintő milyen tartalmakat nézett meg korábban és mennyi időt töltött videónézéssel. Az algoritmusnak 2 egyszerű célja van: 

  1. segítse a nézőknek megtalálni az általa megnézni kívánt videókat
  2. elérni, hogy a nézők egyre több, nekik tetsző videót nézzenek meg

Hogyan érjem el, hogy a YouTube algoritmus kedvelje a videóimat?

Egyszerű: érd el, hogy a közönség kedvelje a videóidat. Az algoritmus ugyanis a közönség ízlését követi. Ha a nézőknek tetszenek a videóid, akkor az algoritmus másoknak is meg fogja jeleníteni őket.

A YouTube 5 helyen tudja megmutatni a videókat a nézőknek:

YouTube - Kereső

Akárcsak a Google keresője, a YouTube keresője is a leginkább releváns tartalmak megjelenítését célozza meg. A rangsort nem önmagában a videók megtekintési száma határozza meg. Fontos az is, hogy a cím és a leírás mennyire felel meg a keresési kifejezésnek - YouTube SEO

Tippek

  • használj releváns keresési kifejezéseket a videóid címeiben és leírásaiban
  • írj rendes leírást, akár több bekezdést is, ha hasznos a videó mellé
  • figyelj a felkapott é szezonálisan népszerű témákra, és készíts azokkal is videót a saját tartalomkategóriában

YouTube - Javasolt videók

Ezeket a videókat a YouTube korábban megtekintett videók, kapcsolódó témák a megjelenítési előzmények alapján javasolja a felhasználóknak. 

Úgy érheted el, hogy a Te videóid is ajánlja a YouTube, hogy hangsúlyos ajánlásokat akalmazol a videóid végén, hogy nézzék meg a következő részt is. Videóid ajánlásához használj hivatkozásokat, lejátszási listákat, kártyákat és záróképernyőket.

YouTube - Kezdőlap

Hogy lehet megjelenni a nézők kezdőlapjain? A kezdőlapon a videók kiválasztása két szempont alapján történik:

  1. Teljesítmény: ez azt jelenti, hogy a hasonló érdeklődőket mennyire kötötte le a videó és mennyire tetszett nekik.
  2. Személyre szabás, mely a nézőknek a keresési előzményeiken alapszik.

Kezdőlapon való megjelenéshez fontos, hogy rendszeresen jelenjen meg új videó. Olyan videókat készíts, amit szeretnek a nézőid és úgy próbálj ki új dolgokat, hogy figyelj a visszajelzésekre. 

YouTube - Felkapott videók

A felkapottak között az adott országban új és népszerű videók szerepelnek. Itt fontos a megtekintések száma, és az új megtekintések gyarapodásának sebessége is. Nincs tuti megoldás, hogy ide bekerülhessen valaki, de fontos, hogy a csatornád stabilan és folyamatosan fejlődjön. 

YouTube - Feliratkozók

Fontos kiindulási alapot jelentenek a videó nézettségének alakulása tekintetében. Valamint, a feliratkozók a kezdőlapon és a javasolt videók között is látnak, és értesítést kaphatnak, ha új videót teszel közzé. 

Érdemes figyelmet szánni a feliratkozók gyűjtésére. Kérni, hogy iratkozzanak fel, ha szeretnék látni a legújabb tartalmakat is. 

Kapcsolat felvétel

Általános kapcsolatfelvételi űrlap

Név(Kötelező)
Build by PixelDesigns
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram