Megjelent az iPhone 16 - mit jelent ez a céges videózásban?

Kaptam egy kommentet, ami bár irónia volt, de mégis, sokan komolyan teszik fel ezt a kérdést. A kérdés az, hogy ha az új iPhone 16-tal lehet leforgatni egy Weeknd klipet, akkor mi szükség lehet-e még ránk?

A cikk végén a stáblista.

Készítettem is egy videót, amiben azonnal reagáltam a kérdésre, hogy nézzük csak meg, hogyan is készült ezt a videóklip. Megjegyzem, nekem tetszik a klip.

Először is, az iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max már képes volt Apple ProRes-ben forgatni. Ez egy professzionális videótömörítési formátum, amit az Apple fejlesztett ki, és sokkal több adatot rögzít a szenzorról. A legtöbb profi kamera is tud ebben rögzíteni. Viszont már a 11 Pro-nál be akarták bizonyítani, hogy milyen szép "Cinematic" felvételekre képes 4K-ban. Már 2019-ben elindult ez a vonal, de 5 év alatt sem terjedt el a professzionális videógyártásban a telefon. Ez még messze elmarad a profi világtól még úgy is, hogy professzionális kezekben van a kamera. Az iPhone 13 Pro már tényleg szép videókat tudott készíteni a megfelelő beállításokkal és a megfelelő kezekben, és elindult a telefonos cinematic bizonyítás.

iPhone 13 Pro - ProResRaw
iPhone 13 Pro - ProRes RAW

Azt gondolom, hogy a szenzorméret mellett a legnagyobb problémát az utómunka jelenti a telefonok esetében, mert alapbeállításban kevés adatot rögzít, különben hamar tele lenne a háttértár. A kép szép, az elmosás is egyre szebb, de a filmes kinézethez hozzá tartozik a profi világítás és rögzítés mellett a color utómunka, vagyis a színezés. A 13-as széria már ezt is lehetővé teszi a ProRes RAW-nak hála, viszont iszonyatosan sok tárhely kell hozzá, ami az átlag felhasználónak gondot jelent, de még a fileformátum kezelése is.

Elérkeztünk az iPhone 16 Pro-hoz, ami már képes 4K 120fps-ben is rögzíteni Apple ProRes Log-ban. A log-os profil teszi lehetővé a nagyobb dinamikatartományt és a jobb szerkeszthetőséget. Ez egy újabb szint, valóban. Jobboldalon a nyers kép, baloldalon a fényelt anyag, amit külön cég készített el.

Apple ProRes Log

A másik probléma még mindig a szenzor mérete. Egy telefon szenzora fizikailag nem lehet akkora, mint egy professzonális kamera szenzora, ebben a versenyben nem tud nyerni és értelmetlen is lenne. Ha mégis megtörténne, és ezek a telefonok alkalmasak a kamerák kiváltására, egyszerűen mi is használni fogjuk és kész, de egyelőre nem éri meg.

És amit sok céges videógyártó sem vesz elég komolyan, az pedig a világítás és a kontrollált környezet. A fényre nem csak a jó expohoz kell, hanem adott hangulat és környezet megteremtéséhez is. Bármilyen eszközzel forgatunk, világítani és kontrollálni a fényeket mindig kell.

Felhasználásában is kényelmetlenebb egy telefon, mert még egy kamera sem önmagában használható, hanem azt is fel kell szerelni. Adott esetben minden forgatáson máshogy.

Hogy egy jó képességű telefon önmagában elég-e egy szép produkcióhoz? A válasz az, hogy nem. Ezzel csak azt akarta bizonyítani az Apple, hogy megfelelő környezetben már igen szép videókat lehet vele készíteni.

Mi sem kamerát árulunk, és nem is az eszközeinkre fektetjük a hangsúlyt, hanem a produktumra, a céges videókra. Ezeket szeretnénk minél szebben és tökéletesebben megoldani, és ennek a kamera, mint eszköz, csak egy icipici része.

Kétségtelen, hogy egy mai iPhone nagyon sok feladatra már tökéletes választás olyan kezekben, akinek jó szeme van a mozgókép megkomponálásához. Lehet egy vlog, vagy szórakoztató álló TikTok tartalmak. De egy kis segítséggel még a saját videós tartalomgyártást is el lehet kezdeni telefonnal, de fontos tudni, hogy nem megfelelő kezekben, segítség nélkül ez inkább cikis minőséget jelent majd képben, hangban és színekben is.

A Weeknd klip stáblistája: forrás

Client: Apple
Production Company: Cadence Films
Co-Founder/EP: Lorenzo Ragionieri
EP/HOP: Jeff Sommar

Producer: Stine Moisen
1st AD: Todd Kaufman
2nd AD: Carl Jackson
Production Supervisor: Shawn Janoski
Production Coordinator: Harley Wolitzky
Production Coordinator: Beverly Amidon
Director’s Producer: Alice Agrusa
Director’s Assistant: Ayo Ogunlana
Director’s Production Assistant - Jordan Evans  

DP: Erik Henriksson
1st AC: Luis Suarez
2nd AC: Chris Marius Jones
DIT: Sean Goller
Key Gaffer: Tony Bryan
Key Grip: Nick Kirsten
Cinemoves:
Production Designer: Miranda Lorenz
Art Director: Raymundo Enriquez
Art Coordinator: Hailee Jacobs
Set Decorator: Piper Riley
Prop Master: Eric Baxter
Art Assistant: Pau Relats
SPFX Coordinator: Dave Peterson
SPFX Propmaker: Danny Owen

Artist Stylist: Matthew Henson - @henson
Artist Stylist Assistant: Breaunna Trask 
Artist Makeup: Christine Nelli - @nellichristine
Artist Groomer: Daronn Carr - @blendla_
Stylist: Keyla Marques - @keylakeylakeyla
On Set Styling: Isabelle Huynh
Key Makeup: Berenz Castro

Stunt Coordinator: Sean Graham
Stunt Double: Devante Thomas

Sound Mixer/Playback: Cole Chamberlain
Sound Mixer/Playback: Ignacio Martinez

Post Producer: Victor Del Castillo
Editor: Andreas Arvidsson
Additional Editing: Anton Tammi
Colorist: Joakim Rissveds
Post House: Monumental FX
VFX Producer: Laila Hamdaoui
VFX Supervisor: Flore Mounier
VFX Creative Director: Colin Journee
Sound Design & Mix: Akseli Soini
Title Designer: Aleksi Tammi
Pre Vis Artist: Nick Turner

Artist team:
@lamarctaylor@cashxo@mah00d,@salxo

Agency for Shot on iPhone Campaign: Media Arts Lab

Build by PixelDesigns
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram