Szuperkompenzáció a vállalkozásban

2x Ironman múltam miatt sok mindent megtanultam az edzés-pihenés egyensúlyáról. Valljuk be, ezzel a "problémával" mi vállalkozók is küzdünk, csak edzés helyett a munka szót kell használni.

Hogy jön ide a szuperkompenzáció?

A szuperkompenzációt az alábbi kép szemlélteti. Nézzük a vállalkozásban. Amikor elkezdünk dolgozni, napokon át keményen végezzük a feladatainkat, nem ritka a napi 10-12 óra sem, de még a reggeli közben is ezen kattogunk, vagy alvás előtt. Ismerős? Ilyenkor a mentális egészségünk is csökken, aminek többféle jelei lehetnek: fáradtság, kedvtelenség, nehezebben kezdünk bele egy munkafolyamatba, talán le is betegszünk, stb.

Ha azonban beiktatunk egy pihenős hétvégét, amikor bármi mással foglalkozhatunk, csak a vállalkozással nem, és ez a hétvége valóban feltölt és kikapcsol mentálisan is, akkor nem csak a normál állapotig (100%) tölt vissza a szervezetünk, hanem szinte ki lesz éhezve a feladatokra (110%), az agyunk kreatívabb, éhesebb, dolgosabb lesz, mindezt oly könnyedén és napokig kitart. A sportban ezt úgy nevezik, hogy a pihenés alatt a szervezet túltölti a készleteket, mert felkészül az újabb terhelésre, és nagyobb teljesítményre leszünk képesek a pihenés utáni szakaszban.

A lenti kép szemlélteti, milyen az, amikor elkezdtem heti 3x futni, és minden futással egyre jobb eredményeket mutatott a Vo2Max értékem, mert mindig a megfelelő pillanatban jött a következő futás. Érezhető volt, könnyebben futottam fel a lépcsőn, gyorsabbak lettek a körök és emellett ugyanazt a távot alacsonyabb átlagpulzus értékkel teljesítettem. A napi nyugalmi pulzusom is csökkent. Majd 2 hónap kihagyás után újra alacsonyabb szintről kellett kezdeni a munkát. Vagyis a rekreációnak is megvan a megfelelő ideje, hossza és minősége.

Szuperkompenzáció a vállalkozásban

A lényeg

A lényeg az, hogy ha nem pihenünk eleget, a kiégés fenyeget, és csökken a teljesítményünk a vállalkozásban, ha pedig túl sokat hanyagoljuk, akkor szintén. Ez elég egyszerű, én mégis beleestem már mind a két hibába. Viszont ez tény, ebben nem kell hinni.

A megfelelő pihenés a vállalkozásban szerintem több fronton is fontos. Fontos a napi és a heti rendszer kialakítása és éves szinten is egyensúlyban kell lenni a pihenésnek és feltöltődésnek. Ugyanakkor a vállalkozásban az is érdekes, hogy egy-egy siker mennyire pihentetően hat a szervezetünkre, és látszólag duzzadunk a lelkesedéstől és az energiától, de azért ez becsapós.

Vissza a vállalkozásba

Nekem egy hosszú forgatási nap után az a feltöltődés egyik pontja, hogy itthon átnézem a nyerseket. Megnyugszom, hogy szépek, elkezdem színezni őket és küldök az ügyfeleimnek is belőle. Általában ez rájuk is pozitívan hat és én is könnyebben alszom el, lecsökken a stressz szintem és valójában boldog vagyok 🙂

Ezt a cikket azoknak írtam, akik hozzám hasonlóan gondolkodnak, vállalkoznak és talán pont ennyi volt szükséges ahhoz, hogy a nap végén valamivel megjutalmazzák, megnyugtassák magukat és ne stresszhormonokkal menjenek este lefeküdni.

Build by PixelDesigns
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram