Videósorozat készítés - Legyen saját videócsatornád!

Üdvözöllek a videósorozatokról szóló cikkemben.

Budácsik Attila
Budácsik Attila, ügyvezető

Remélem, hogy minden kérdésedre megkapod a választ a lenti cikkben. Ha mégsem, a lap alján elküldheted a kérdéseid, és örömmel válaszolok, valamint a cikket is kiegészítem. Vágjunk bele.

Videósorozat a kedvenc műfajom a videós szolgáltatásaim között, ezért jelentősen lecsökkentettem a videó kategóriákat, amikkel foglalkozom ezen kívül.

Kicsit lehet dokumentumfilm, kicsit lehet termékbemutató, kicsit lehet szolgáltatás bemutató, népszerűsítő ez a kategória. Tehát egy szabad kezet adó, kreatív lehetőség a márkád, a branded megerősítésére.

Videósorozat - Célok

Fontos tudni, hogy ha videósorozatot készítesz, előre meg kell határozni a célcsoportot és a csatorna célját. A célcsoport meghatározása általában egyszerűbb, mert ezt már korábban meghatározta a megrendelő, amikor a vállalkozását megalapította.

A videósorozat céljának meghatározása nehezebb feladat. Lehet közösségépítés és márkaépítés a cél, vagy lehet a termékek, vagy szolgáltatások részletes és újszerű bemutatása.

Márkaépítés

Márkaépítésben segíthet a videósorozatod is, melyben közvetítheted az értékeidet, kommunikálhatod a küldetésed, és erősítheted a branded megítélését. Te irányíts, te mondd el, Te mutasd meg, hogy kik vagytok és mit képviseltek. Erre tökéletes eszköz a videósorozat.

Videósorozat esetében nagyon fontos a következetesség. A márkaépítés részeként meg kell határozni egy rendszert, amikor kikerülnek a nézők/követők elé az egyes részei a videósorozatodnak. Ja érdekesek a videók, akkor várni fogják a következőt, és rendszeres nézőke tehetsz szerint, akik a vevőid lesznek. Tökéletes példa erre a Nánásiék vlogsorozat. Ők a vlogon keresztül kommunikálnak, és onnan jönnek az alkalmazottak, a vevők, a beszállítók és még a támogatók is. Nem véletlenül kerültek az ehavi Forbes címlapjára.

Koncepciód kialakítása

Ha megfogalmaztad a célokat, akkor jön az első közös feladat, a koncepció kialakítása. Mivel egy videó sorozatról beszélünk, össze kell írni a témaköröket, sorszámozzuk, és megírjuk a címeket is. Az első 6-10 rész után már lehetnek visszajelzések is a nézőktől, így könnyebben meg lehet határozni a folytatásokat. Érdemes a videókkal megválaszolni a fontos, vagy gyakran előforduló nézői kérdéseket.

tipp: Ha megválaszolod a nézőid/vevőid kérdéseid, nagyobb hűségre és bizalomra tehetsz szert. Szeretni fognak, és szívesen néznek, osszák meg, vagy kedvelik, értékelik a munkád.

Ha tehát kialakult a koncepció, megvan egy ütemterv a következő 6-10 rész elkészítésére, akkor jöhet a videó gyártás.

Videósorozat - Gyártás

A gyártási folyamat saját eszközökkel történik, általában 1 vagy 2 kamerával. A hangot rögzítem a szereplőre csíptetett Rode Wireless GO II mikrofonnal és egy Rode NTG-4+ professzionális puskamikrofonnal is, amiket egy Zoom H6 hangrögzítővel rögzítek a lehető legjobb minőségben. Ezen kívül a világítás 2 db Godox LED lámpával történik.

A forgatás alkalmával általában 6-10 résznek a nyersanyagát vesszük fel, ezért különösen fontos a megfelelő felkészülés. Jó tervvel könnyedén kivitelezhető a 6-10 rész felvétele.

Videósorozat referenciáim megtekinthetőek a Budacsik Media Solutions Youtube csatornán.

Forgatás menete

Az alábbi listában röviden megpróbálom összefoglalni a forgatás menetét.

 • Egy közösen szerkeszthető Google Dokumentumban készítjük el a forgatási tervet, ami tartalmazza a videók számát, a témákat, a témák címeit. Meghatározzuk a kulcsszavakat minden videóhoz, amennyiben a feltöltést is rám bízza a megrendelő.
 • Ezzel párhuzamosan kitűzzük a forgatási napot.
 • A forgatás helyszínét legjobb, ha a vállalkozás telephelye/székhelye biztosítja.
 • Forgatás előtt 2 órával kezdődik a technikai felszerelés beállítása, és a fény, képi és hang tesztek.
 • A technikai tesztek után kezdődik a forgatás 1 vagy 2 szereplővel.
 • Minden rész alapvetően egy take (felvétel), vagyis baki esetén nem áll meg a kamera. Bakikat a vágás során távolítjuk el a videóanyagból.
 • 2-3 héttel a forgatás után elkészül minden leforgatott rész, feltöltve és beállítva a YouTube-on.

YouTube marketing

Nem árulok marketing szolgáltatást és tanácsadást. Vannak alapszabályok amiket ismerek és szívesen osztom meg, vagy állítok be a videó feltöltése során. Ilyenek például:

 1. Jól eltalált és figyelemfelkeltő cím, ami pontosan leírja a videó tartalmát
 2. Kulcsszavakat tartalmazó leírás, ami pontosan jellemzi a videó tartalmát.
 3. Jól megválasztott borítókép.
 4. Rendesen beállított YouTube csatorna: borítókép, logó, leírás, külső linkek.
 5. A videók lejátszási listákba szervezése.
 6. Címkék nem a legerősebb SEO beállítások, de rendesen ki kell tölteni, a legerősebb kulcsszóval kezdve.
 7. Videó kategória helyes beállítása, ami nagyban segíti a YouTube ajánlások algoritmusát.

Tehát ilyen és ehhez hasonló alap YouTube SEO beállításokban tudok segíteni a megbízóimnak, természetesen teljesen ingyen.

Videósorozat Ára

Videósorozat esetén 1 forgatási nappal számolva, és legalább 6 résszel 50,000 Ft / videó + áfa.

Természetesen ez nem fix ár. Pontos árat az igényfelmérés után tudok mondani.

Legutóbbi bejegyzések

Kérdésed van? Tedd fel

Munkámmal kapcsolatos kérdéseid helye
Név(Required)
profi videókészítés | videó készítés | videósorozat
Build by PixelDesigns
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram