Videósorozat készítés - Legyen saját videócsatornád!

Üdvözöllek a videósorozatokról szóló cikkemben.

Budácsik Attila
Budácsik Attila, ügyvezető

Remélem, hogy minden kérdésedre megkapod a választ a lenti cikkben. Ha mégsem, a lap alján elküldheted a kérdéseid, és örömmel válaszolok, valamint a cikket is kiegészítem. Vágjunk bele.

Videósorozat a kedvenc műfajom a videós szolgáltatásaim között, ezért jelentősen lecsökkentettem a videó kategóriákat, amikkel foglalkozom ezen kívül.

Lehet dokumentumfilm, lehet termékbemutató videó, lehet szolgáltatás bemutató, népszerűsítő ez a kategória. Tehát egy szabad kezet adó, kreatív lehetőség a márkád, a branded megerősítésére.

update 2022.01.03.

Videósorozat - Célok

Fontos tudni, hogy ha videósorozatot készítesz, előre meg kell határozni a célcsoportot és a csatorna célját. A célcsoport meghatározása általában egyszerűbb, mert ezt már korábban meghatározta a megrendelő, amikor a vállalkozását megalapította.

A videósorozat céljának meghatározása nehezebb feladat. Lehet közösségépítés és márkaépítés a cél, vagy lehet a termékek, vagy szolgáltatások részletes és újszerű bemutatása.

Márkaépítés

Márkaépítésben segíthet a videósorozatod is, melyben közvetítheted az értékeidet, kommunikálhatod a küldetésed, és erősítheted a branded megítélését. Te irányíts, te mondd el, Te mutasd meg, hogy kik vagytok és mit képviseltek. Erre tökéletes eszköz a videósorozat.

Videósorozat esetében nagyon fontos a következetesség. A márkaépítés részeként meg kell határozni egy rendszert, amikor kikerülnek a nézők/követők elé az egyes részei a videósorozatodnak. Ja érdekesek a videók, akkor várni fogják a következőt, és rendszeres nézőke tehetsz szerint, akik a vevőid lesznek. Tökéletes példa erre a Nánásiék vlogsorozat. Ők a vlogon keresztül kommunikálnak, és onnan jönnek az alkalmazottak, a vevők, a beszállítók és még a támogatók is. Nem véletlenül kerültek az ehavi Forbes címlapjára.

Koncepciód kialakítása

Ha megfogalmaztad a célokat, akkor jön az első közös feladat, a koncepció kialakítása. Mivel egy videó sorozatról beszélünk, össze kell írni a témaköröket, sorszámozzuk, és megírjuk a címeket is. Az első 6-10 rész után már lehetnek visszajelzések is a nézőktől, így könnyebben meg lehet határozni a folytatásokat. Érdemes a videókkal megválaszolni a fontos, vagy gyakran előforduló nézői kérdéseket.

tipp: Ha megválaszolod a nézőid/vevőid kérdéseid, nagyobb hűségre és bizalomra tehetsz szert. Szeretni fognak, és szívesen néznek, osszák meg, vagy kedvelik, értékelik a munkád.

Ha tehát kialakult a koncepció, megvan egy ütemterv a következő 6-10 rész elkészítésére, akkor jöhet a videó gyártás.

Videósorozat - Gyártás

A gyártási folyamat saját eszközökkel történik, általában 1 vagy 2 kamerával. A hangot rögzítem a szereplőre csíptetett Rode Wireless GO II mikrofonnal és egy Sennheiser MKE 600 vagy Rode NTG-4+ professzionális puskamikrofonnal is, amiket egy Zoom H6 hangrögzítővel rögzítek a lehető legjobb minőségben. Ezen kívül a világítás 3 db Godox LED lámpával történik.

A forgatás alkalmával általában 6-10 résznek a nyersanyagát vesszük fel, ezért különösen fontos a megfelelő felkészülés. Jó tervvel könnyedén kivitelezhető a 6-10 rész felvétele.

Videósorozat referenciáim megtekinthetőek a Budacsik Media Solutions Youtube csatornán.

Forgatás menete

Az alábbi listában röviden megpróbálom összefoglalni a forgatás menetét.

 • Egy közösen szerkeszthető Google Dokumentumban készítjük el a forgatási tervet, ami tartalmazza a videók számát, a témákat, a témák címeit. Meghatározzuk a kulcsszavakat minden videóhoz, amennyiben a feltöltést is rám bízza a megrendelő.
 • Ezzel párhuzamosan kitűzzük a forgatási napot.
 • A forgatás helyszínét legjobb, ha a vállalkozás telephelye/székhelye biztosítja.
 • Forgatás előtt 2 órával kezdődik a technikai felszerelés beállítása, és a fény, képi és hang tesztek.
 • A technikai tesztek után kezdődik a forgatás 1 vagy 2 szereplővel.
 • Minden rész alapvetően egy take (felvétel), vagyis baki esetén nem áll meg a kamera. Bakikat a vágás során távolítjuk el a videóanyagból.
 • 2-3 héttel a forgatás után elkészül minden leforgatott rész, feltöltve és beállítva a YouTube-on.

EXTRA: YouTube marketing szolgáltatás

Ha nem tudod, hogyan kell beállítani a videókat a YouTube felületén, akkor ajánlom magam. Cím, leírás, kulcsszó, borítókép beállítás + egyéb csatorna beállítások.

YouTube csatornaelemzés és tanácsadás: 20,000 Ft

YouTube videó feltöltés plusz SEO beállítások: 5,000 Ft / videó

 1. Jól eltalált és figyelemfelkeltő cím, ami pontosan leírja a videó tartalmát
 2. Kulcsszavakat tartalmazó leírás, ami pontosan jellemzi a videó tartalmát.
 3. Jól megválasztott borítókép.
 4. Rendesen beállított YouTube csatorna: borítókép, logó, leírás, külső linkek.
 5. A videók lejátszási listákba szervezése.
 6. Címkék nem a legerősebb SEO beállítások, de rendesen ki kell tölteni, a legerősebb kulcsszóval kezdve.
 7. Videó kategória helyes beállítása, ami nagyban segíti a YouTube ajánlások algoritmusát.

YouTube SEO beállításokban tudok segíteni, azonban fontos tudni, hogy az első és legfontosabb a jó elérés érdekében, hogy érdekes legyen a tartalmad a nézők számára. A beállítások segítenek, hogy több emberhez eljusson a videó, de ha nem tetszik nekik, és nem nézik végig, akkor az algoritmus nem fogja egyre erősebben ajánlani.

Videósorozat Ára

Videósorozat esetén 1 forgatási nappal számolva, és legalább 6 résszel 50,000 Ft / videó + áfa.

Természetesen ez nem fix ár. Pontos árat az igényfelmérés után tudok mondani.

Kapcsolat felvétel

Általános kapcsolatfelvételi űrlap

Név(Kötelező)
Milyen típusú videót szeretne?(Kötelező)

Legutóbbi bejegyzések

Kérdésed van? Tedd fel

Munkámmal kapcsolatos kérdéseid helye

Név(Kötelező)
Build by PixelDesigns
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram