Videó érték, árazás és minőség

Az árazással kapcsolatos cikkemben tényadatokról írok. Számokról, árakról. Ebben a cikkben arról fogok beszélni, hogy milyen értéket jelent valójában a videó a cégeknek. Miért éri meg foglalkozni a rendszeres videó gyártással egyes vállalkozásoknak és miért félnek az áraktól, vagyis az árazás pszichológiájáról is beszélünk kicsit.

Tartalomjegyzék

 • Milyen értéket jelent a videó egy vállalkozásnak?
 • Miért éri meg rendszeresen foglalkozni videós tartalomgyártással?
 • Videó gyártás ás az árazás
 • Árazás pszichológiája
 • Mit jelent a jó minőség?

Milyen értéket jelent a videó egy vállalkozásnak?

Először is, ha Te egy vállalkozás tulajdonosa vagy marketingese vagy, és szeretnél videót készíteni, akkor tedd fel magadnak a kérdést, hogy pontosan mi a cél? Azért, mert ez a trend? Mert most mindenki videókat akar csinálni? Mert elképesztően beindult a TikTok, a YouTube Shorts és az Instagram Reels?

Valóban trend lett a videó (és a következő pár évben ez még garantáltan így marad), de a fent felsoroltak elsősorban szórakozási céllal működnek, ezért rövidek, impulzívak és gyorsan felejthetőek. Természetesen ezekben is el lehet adni, fel lehet kelteni a figyelmet, és vannak olyan iparágat

Szerintem Te nem ezért szeretnél videót, számodra ez nem jelente értéket. Úgy gondolom, ha egy vállalkozás videó gyártásban gondolkodik, akkor:

 • Szeretne képernyőre kerülni, és hallatni a hangját.
 • Szeretne kitűnni a zajból, hogy megmutassa milyen nagyszerű terméket, élményt vagy szolgáltatást árul.
 • Szeretne egy érdeklődői közösséget építeni.
 • Szeretne szakértő lenni a vevői szemében.
 • Szeretne hitelességet építeni és bizalmat erősíteni a nézőkben.
 • Szeretne brand lenni, erős, jó megítélésű brand, akinek egyértelmű üzenete van a vevőinek.

A fenti felsorolás elemei közötti kapcsolat lehet ÉS vagy VAGY is. Lehet koncentrálni egyetlen értékre, és speciálisan arra fókuszáltan tervezni a videókat.

Miért éri meg rendszeresen foglalkozni videós tartalomgyártással?

A fenti értékekre alapozva, ha úgy kerülsz be a vevőid fejébe, mint az IKEA, vagy a Mercedes, persze a saját területeden, akkor talán ennyivel be is fejezhetném az érvelést.

Mire gondolok? Amikor nagy márkákra gondolsz, akkor eszedbe jut róluk valami. Ha a márka brandje jó, akkor minden embernek ugyan az fog eszébe jutni. Mi jut elsőre eszedbe ezekről a márkákról, kifejezésekről: Spar, Suzuki, Zwack, Devergo, Győri Édes, Csabai kolbász, stb. Ezek olyan márkák, amiket szinte mindenki ismer, és van vele kapcsolatban egy érzése, az érzésekre pedig vélemények, jelzők következnek.

Te is bekerülsz a vevők fejébe, amikor először meglátnak. Ez lehet egy utcafronti kirakat, weboldal, hirdetés vagy videó. Mindegyiknek azt kell tükröznie, amit Te gondolsz magatokról. Amikor azt mondják, hogy elég a mobilos tartalom is, nem kell profi stáb, akkor gondold át Te is, hogy ha Te egyedi cipőket készítesz, akkor olyan vagy a cipészek között, mint a videózás kategóriában a mobilos tartalom? Mert akkor Neked tökéletes a mobilos videó.

Ha rendszeresen készítesz videós tartalmakat, akkor

 • nagyobb eséllyel tudsz kikerülni a zajból, ami jellemzi az iparágadat
 • többször látnak több témában beszélni a vevőid, ezért jobban megbíznak Benned
 • kialakul egyfajta véleményvezérség, "celebség" Rólad a területeden
 • a fentieknek köszönhetően nagyobb lesz a hangod, hitelesebbnek tűnsz majd
 • jelentősen nőni fog a bevételed

Emlékszel, hogy mi van azokkal, akik szerepeltek a TV-ben? Akik lehetőséget kaptak, hogy képernyőre kerüljenek, és hangosak legyenek? Sokszor nem azok lettek az igazi nyertesek a Cápák Között-ben, akik kaptak befektetőt, de Majka se nyerte meg a Való Világot. Számos esetben elég volt csupán annyi, hogy egy értékesnek látszó ember megjelent, megismerték a nézők és innentől már minden ment magától.

Csernus Imre az ország legjobb pszichiátere? Vagy Popper Péter volt a legjobb pszichológus kis hazánkban? Valószínűleg nem és szerintem ezt senki sem vitatja. Néha a legjobbakról sosem hallasz, mert nem akarják, vagy nem tudják, hogy ezt az eszközt is használni kellene. Online megjelenések, TV megjelenések, könyv írás... Hajdú Péter saját elmondása szerint azzal tudott kitűnni, hogy a bulvárhoz nyúlt, és kicsit mindig adott nekik enni. Nem a riporteri képességeivel lett ismert. Ugye tudod ki Hajdú Péter? Bár megoszlik, de erősen vegyes, ami eszünkbe jut róla: Sarka Kata, kapcsolati balhék, válások, tilosban parkolás, de a NÉVshowR vagy a Frizbi kevesebbeknek jut róla eszébe. Neki ez tudatos volt. Működött? Igen, nagyon népszerűek voltak a műsorai.

Hány embert emelt ki a TV és tette a témája szakértőivé őket? Most hányat emelt ki eddig az online média, és Te közöttük akarsz lenni?

Hála az online térnek, a PPC kampányoknak és természetesen a kiváló videósoknak, erre már Neked is van lehetőséged, lehetsz bárki a képernyőn, minden csak rajtad múlik és azon, hogy mennyire hiszel magadban, a vállalkozásodban, a szakértelmedben, a termékedben, a szolgáltatásodban.

Videó gyártás és az árazás

Ha kell neked egy reklámfilm, elmondod, hogy mit szeretnél, és azt mondom, hogy 652,000 Ft, akkor mit érzel? Természetesen részletes árajánlatot kapsz, mindent látsz, hogy pontosan mi mennyibe kerül: forgatókönyv, gyártásvezetés, operatőrök, sminkes, statiszták, narráció, utómunka, zene licensz, stb.

Ha azt érzed, hogy ez nagyon sok, ez esélytelen, hogy Te valaha ennyiért videót gyártass, akkor elsőre ne kérj árajánlatot, hanem még várj és tájékozódj. A Te fejedben még ez a terület gyerekcipőben jár, és jó eséllyel fogsz olyan videókkal megjelenni, amik nem lesznek elég jók. Akkor megszokod a 120,000 Ft-os árakat, és már 300,000 Ft-ot is adnál, ha jobb munkát végezne a következő videós. Az értékrended elkezd átalakulni. Ne késsen el, legyen összeszedettebb, értse meg amit szeretnél, és szép munkát végezzen határidőre.

Emlékszem, hogy amikor mosógépet kellett venni, teljesen kiakadtam, hogy 100e Ft környékén kellett nézegetni.. miközben mobiltelefont évek óta 200-ért vásároltam már akkor is magánszemélyként. Az értékrendem így volt beállítva. Nem tartottam többre egy mosógépet, ami jó eséllyel tovább kiszolgálja azt az alantas munkát, amit végez.

Ha azt érzed, hogy - "Hááát, én olyan 500,000 Ft-ig gondoltam nagyon maximum.. ", akkor szerintem egymást keressük, mert Te már látod azt, hogy olcsó húsnak híg a leve. Sok videót csináltam 150e Ft-ért, és 300e Ft-ért is, és egyre többet 5-600e Ft-ért, de 1m Ft felett is vannak megbízások. Ide pozícionálom magam. Azért, mert olyan videókat már nem szeretnék csinálni, aminek az a lényege, hogy "csak legyen", de azért legyen professzionális és olcsó. Nem lehet, mert alacsony költségvetésből nem lehet megfizetni egy szakértői stábot.

Az árazás pszichológiája

Tehát, ha a 150e Ft-os árakhoz szoktál, akkor hátasd dobsz egy 650e Ft-os árajánlattól, ez érthető.

Amikor előszőr készítettem weboldalt a 140e Ft is olyan volt, mintha a fogamat húzták volta. Aztán elkezdtem megismerni ezt a piacot, és a következő weboldalamnál már 500e Ft-ot is rászánok, ha kell, nekem most itt a határ. A következő, harmadik lépésben biztos vagyok benne, hogy több milliós weboldalért fogok fizetni.

Egészen biztos vagyok benne, hogy ha rálépsz a videó gyártás ösvényére, akkor el fogsz jutni erre a szintre, de nem egy ugrással. Majd megszokod, hogy 300e-ért ár egész jó videókat kapsz, és nem is akarsz fejlebb lépni. Telik az idő, alapvetően elégedett vagy, de egy napon jobb videókat látsz a konkurenciánál, mert ők bátrabban költekeztek. Ebben a megvilágításban hirtelen kicsinek látod magad, a videóid olcsónak és gagyinak tűnnek, és újra keresned kell valakit, aki meg tudja ugrani a következő szintet. Majd ezután minket is leváltasz, mert 6m Ft lesz a budget, amiért a legújabb reklámfilmed el akarod készíttetni, és ezen a szinten még mi sem tartunk, egyelőre, de azért már nincs messze. Folyamatosan fejlődünk, bővülünk és tanulunk.

Az árazás pszichológiája számomra azt jelenti, hogy minden viszonyítás kérdése. Attól függ mi van mellette a fejedben. Ha a fejedben 150e Ft van, akkor ebben az árkategóriában kell keresned, ha 1m Ft van, akkor pedig abban.

Weiser Istvántól hallottam ezt a példát, amit megosztok most Veled is. Ha már árversenyről beszélünk, és olcsóbbat keresel, ami érthető, mert senki sem akar sokat költeni. Érték alapon kell költeni.

Ha most megadhatom Neked az ország legolcsóbb fogorvosát, akkor elkérnéd a számát? Miért?

Mindenkinek van egy ár a fejében, amikor valamit vásárolni szeretne. Én azt szeretném, ha Te a pénzért megkapnád azt az értéket, amit az a pénz megér. Ezért dolgozunk.

Mit jelent a jó minőség?

Nem feltétlenül technikailag kell értelmezni a jó videót. Biztos látsz a TV-ben gagyi reklámot és brutálisan jó reklámot is, de ilyenkor már a tartalomra gondolsz. Technikai minőségében valószínűleg hasonlítanak, de az egyik nem fordított kellő forrást a forgatókönyvre és az ötletre. Bizony, egy szint felett már akkor buksz, ha nincs ötlet, sztori a reklámfilmedben, hiába költöttél sokat a gyártásra.

Mi abban tudunk segíteni, hogy ár/érték arányban a legjobbat hozzuk ki a videós terveidből. Ez érinti a technikai minőséget és a tartalmi minőséget is. Nem írunk meg Neked gagyi, unalmas sztorikat. Csapatunk azért dolgozik, hogy minél jobban megértse a problémáidat, és azokra a lehető legjobb megoldásokat találjuk meg a videó gyártásban.

Build by PixelDesigns
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram