Elkészült videók átadása - Frame.io

A videó gyártással kapcsolatos folyamatokat igyekszünk mindig optimalizálni a hatékonyság érdekében. Az egyik ilyen kritikus folyamat az, amikor leforgattuk a videót, elkészült az első vágat a produktumból, amit szeretnénk megmutatni. Egyszerre kell megoldanunk több feladatot is.

Szempontok

  • Bármilyen eszközről, bárhol online meg tudja nézni az ügyfél.
  • Könnyen és egyszerűen tudjon visszajelezni az első vágat kapcsán.
  • A visszajelzéseket a lehető legkönnyebben tudjuk átvezetni.
  • Lehetőleg gyors tárhely legyen, akár a leggyorsabb, ami létezik.
  • Könnyen le lehessen tölteni a videókat, akár csoportosan

Erre a feladatra a Frame.io platformot választottuk. Rendkívül profi megoldás kifejezetten erre a célra fejlesztik. Gyors, hatékony, és annyit tud, amennyit kell. A Frame.io-n azonnal elérhetőek a videók laptopon, mobilon könnyen nézhetőek. Ráadásul közvetlenül a vágó szoftverből készül el a renderelt vágat és töltődik fel 1 lépésben.

Feedback

A megbízónak lehetősége van a videók alatt kommentelni, egyenesen az idővonalra regisztráció nélkül. Ha 3 perc 24 mp-nél talál valami hibát, akkor közvetlenül oda tudja kommentelni az idővonalon. Sőt, rajzolni is lehet a képre, a még pontosabb visszajelzés miatt. A visszajelzések automatikusan szinkronizálódnak a vágószoftverbe is, így mindent automatikusan látunk.

Frame.io felületen komment elhelyezés a videók alá
Elkészült videók kommentelése

Miért fontos az alapos visszajelzés?

Ha félreérti egymást az ügyfél és a vágó, akkor feleslegesen telik az idő egy olyan javítással, ami eleve hibás értelmezés volt. Ez pénzbe fog kerülni. Mi azért optimalizálunk, hogy csak annyit költs, amennyire valóban kell. Ez sajnos valós probléma. Sokszor fordul elő, hogy az emailben megírt visszajelzéseket félre lehet érteni, és ez a félreértés már csak a következő módosítás után derül ki.

Ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy a visszajelzéseket a lehető legprofibb megoldásokkal támogassuk meg. Amikor a megbíz kommentel egy videóhoz, a kommentek nem csak a Frame.io felületén jelenik meg, hanem automatikusan a vágó szoftverben is meg fog jelenni az idővonalon. Itt is tudunk rá válaszolni, vagy készre tudjuk jelölni, ha kijavítottuk.

Megbízói komment a DaVinci Resolve felületen
Megbízói komment a DaVinci Resolve felületen

Videós státusz állítás

Nagyon fontos, hogy amikor átadunk egy elkészült videót, akkor a megjegyzések (feedback) mellett lehetőség van a státusz átállítására is. 3 státusz létezik. Mi a "Needs Review" státusszal töltjük fel a videókat, az ügyfél pedig ha elégedett, át tudja állítani "Approved"-re, amiből tudjuk, hogy a munka elkészült. Innentől vagy készül egy nagyobb felbontású finalcut, vagy az elfogadott vágatot állítjuk letölthetőre. Ha nem elégedett, és kéréseit ezeket kommentelte, akkor csak "In Progress" státuszba kerül.

Tapasztaljuk azt, hogy sokan nem szeretik az új szoftvereket, mert macerás és idő megtanulni. Mégis bízunk abban, hogy ezzel a megoldással mindenki megbékél, mert megtapasztalja, hogy sokkal rugalmasabban, egy helyen tudunk kezelni összetartozó információkat. Rendkívül könnyen lehet bevonni új embereket is a munkába, akik azonnal hozzáférhetnek és láthatnak mindent.

Videó projekt management.

A platform lehetőséget nyújt arra is, hogy egyéb adatokat is át tudjunk adni egy helyen, így a forgatókönyvet, fotókat a terepszemléről, zenét a videóhoz ha szükséges, mindent egy felületen tudunk kezelni a megbízóinkkal. Minden feltöltött file-hoz lehet kommentelni. Például egy terepszemle alkalmával feltöltöttem minden képet és videót, így a kreatív munkatársammal és a megbízóval könnyen tudunk együtt dolgozni a forgatókönyvön. Minden a felhőben van.

Egyéb extrák

Mobilalkalmazás

Kiváló mobil app készült hozzá, ami tovább növeli a munka rugalmasságát. Akár valós időben tudunk reagálni az értesítésekre, bárhol.

Upload

Egy kattintással fel tudja tölteni a kapcsolt Vimeo vagy Dropbox tárhelyre is. Mi ezt a szolgáltatást egyelőre nem használjuk, mert az ügyfeleink közvetlenül a Frame.io-ról tölthetik le az elkészült videókat.

Felhő médiatár

Minden videóhoz hozzáférünk a vágószoftverből közvetlenül a Frame.io-ból. Így elérhető bárhol minden munkaanyag, sőt, akár minden nyersanyag is.

Build by PixelDesigns
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram