Color management működése Premiere Pro-ban

Először is, miért van szükség a color management-re? 

Color management beállításával biztosak lehetünk benne, hogy a helyes képet fogjuk látni (sRGB, Rec.709, TV), amikor dolgozunk. Minden eszköznek megvan a saját color (szín) spektruma, ezt nevezik color gammut-nak. Amikor a kameráról átkerül a nyersanyag a számítógépre, máris eltolódnak a színek. A kamerák általában gamma 2.4-ben (TV gamma) rögzítenek, míg a monitorok általában gamma 2.2-ben jelenítenek meg képet. Mozivászonra viszont gamma 2.6-ra kell színezni (fényelni) a videó anyagot. 

Premiere Pro beállítás

Edit > Preferences > General, majd válaszd a Enable Display Color Management (requires GPU acceleration) lehetőséget. 

Mi történik ezután? 

A képernyőn a monitornak megfelelő színt fogjuk látni, ami általában sRGB, de az újabb kijelzők (mint pl MacBook Pro-k kijelzői is) már P3 színteret használnak. Broadcast monitor Rec. 709. Érdekességképpen, az sRGB a színinger 41,7%-át, míg a P3 színtér, a színinger 45,5%-át képes megjeleníteni. Ez a gyakorlatban a felhasználók számára élénkebb és valósághűbb színérzékelést jelent a monitoron.

Mi az a színtér?

A színtér egy virtuális térbeli koordináta rendszerben ábrázolt színterjedelem.

ASEC színtér ábrázlása
ACES színtér ábrázolása Rec.2020 és Rec.709-hez viszonyítva.

Mikor hasznos a color management?

Akkor hasznos, ha tisztában vagy azzal, hogy éppen mit csinálsz. Ha kalibrált monitoraid vannak, akkor ennek a funkciónak a bekapcsolásával biztos lehetsz benne, hogy a beállításodnak megfelelő, színhelyes képet fogod látni. Ha bekapcsoljuk, akkor az én "GUI" monitoromon (amin éppen dolgozom), sötétebb lesz a kép, mert az én esetemben a P3 színtér a mozivászon attribútumai alapján jeleníti meg a színeket. Viszont, ha a kalibrált monitoromon nézem, ami a TV sztenderdje szerinte van beállítva, akkor a helyes képet látom. Így a Color Management folyamat biztossá tesz abban, hogy amit látok, az megfelel a TV számára.

Ha internetre készítek anyagokat akkor is érdemes Color Managementet használni, hiszen a Rec.709 színtér csak egy kicsit tér el az sRGB-től, és a gammája is csak egy hangyányit, (mert az sRGB gamma 2.2 esetében inkább világosabb környezetben való megjelenítés volt a cél. Ha nekem számít a feketék színhelyessége, akkor a referencia monitoromat 2.4 Rec.709 ről 2.2 sRGB-re állítom. A Color Management itt is segít, hogy pontosan azt lássam amit a standard szabályai megkövetelnek.

Ha tetszett a cikk, és Te is szeretnél a saját elképzeléseidnek megfelelő videót készíteni, akkor keress meg bártan az elérhetőségeimen.

Build by PixelDesigns
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram